Ειρήνη Τσιρακίδου

Voice expert – Mezzo Soprano

Η Ειρήνη Τσιρακίδου γεννήθηκε στο Wiesbaden της Γερμανίας και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές της κάτω από την καθοδήγηση του γνωστού βαρυτόνου Κώστα Πασχάλη, παίρνοντας δίπλωμα με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο εξαιρετικής επίδοσης από το ωδείο Athenaeum.

Έχει κερδίσει βραβεία στους διεθνούς διαγωνισμούς, Μαρία Κάλλας (Ελλάδα) και Giacomo Aragall (Ισπανία). Έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική σκηνή με τον ρόλο της Amelia από το έργο του G.Verdi “Simone Boccanegra”. Στην Εθνική Λυρική σκηνή έχει επίσης ερμηνεύσει τους ρόλους Countess από “Le nozze di Figaro” του Mozart, Rosina από “Il barbiere di Seviglia” του Rossini, Antonia από «Les Contes d’Hoffmann” του Offenbach, Musetta από “La Boheme” του Puccini, Rosalinde από “Die Fledermaus” του Strauss. Επίσης, ερμήνευσε δύο φορές το Verdi REQUIEM στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού.

Κέρδισε την υποτροφία Mαρία Κάλλας (Αθήνα 1996), από το Ίδρυμα Λαμπράκη και το Μέγαρο Μουσικής. Με την υποτροφία αυτή έφυγε για τη Νέα Υόρκη, όπου μελέτησε με την Catherine Green και την Vivian Mordo. Συνεργάστηκε με την Columbia Artist’s Managment και στη συνέχεια με το agency Green – Zemsky.

Μετά την επιτυχία που είχε στην πρώτη της παραγωγή εκτός της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, όπου ερμήνευσε τον ρόλο της Κοντέσας από τους Γάμους του Φίγκαρο του Μότσαρτ, οι πόρτες των μεγάλων θεάτρων άνοιξαν και η διεθνής της καριέρα ξεκίνησε με τις καλύτερες συνθήκες.

Έχει τραγουδήσει στα ακόλουθα θέατρα:

Royal Opera House of London, La Scala di Milano, Liceu Barcelona, Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Teatro Communale di Bologna, Teatro di Roma, Trieste, Santiago Chile, Bilbao, Minessota, Caramoor NY, Strasburg, Washington DC, Tulsa, Amsterdam, St Petersburg, Milwaukee, Dallas (όπου και έλαβε το βραβείο Μαρία Κάλλας ως η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνιδα της χρονιάς 2002-2003), Gstaad και πολλά άλλα.

Έχει ερμηνεύσει τους ακόλουθους ρόλους:

Εrmione, “Ermione” G.Rossini, Anna, ”Maometto II” G.Rossini, Madama Cortese, “Viaggio a Reims” G.Rossini, Elena, “La donna del lago” G.Rossini, “L’occasione fa il ladro” G.Rossini, Vitellia, “La clemenza di Tito” W.A.Mozart, Donna Elvira, “Don Giovanni” W.A.Mozart, “Oberto conte di San Bonifaccio” G.Verdi, Iphigenie , “Iphigenie en Aulide” Gluck, Gulietta , “Les contes d’Hoffmann” Offenbach, Medea, “Medea” Cherubini, Dido, “Dido and Aeneas” H.Percel, Santuzza, “Cavaleria Rusticana” Mascagni, κ.α.

Από το 2006 αποχώρησε από την ενεργό δράση και τις σκηνές του κόσμου και ασχολήθηκε με τη διδασκαλία. Το 2014 αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση ως δραματική μέτζο σοπράνο πλέον.

Έκανε το ντεμπούτο της επιστροφής της στην Εθνική Λυρική Σκηνή ερμηνεύοντας τον ρόλο της Φόνισσας στην ομώνυμη όπερα του Γ. Κουμεντάκη με πολύ μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια ερμήνευσε την Giulietta από “Les Contes d’Hoffmann” του Offenbach στην όπερα της Perm της Ρωσίας. Το 2022 συμμετείχε στην παραγωγή De Temporum Fine Coemedia του Carl Orff μαζί με την MusicAeterna και τον Θεόδωρο Κουρετζή στο Diaghilev Festival, το Salzburg Festival και το Diaghilev Festival Plus.

Από το 2018 είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Voice Mentoring, η οποία ασχολείται με τη φωνητική αποκατάσταση, τη διάδοση μεθόδων φωνητικής προστασίας και τη διεύρυνση της αντίληψης της ανθρώπινης φωνής. 

Το 2020 παρακολούθησε το σεμινάριο Integrated Voice Therapy με την ειδική φωνοθεραπεύτρια Ελπίδα Κουτσουμπάκη, με θέμα τις σύγχρονες μεθόδους στη φωνητική αποκατάσταση και σωστή λειτουργία του φωνητικού οργάνου όπως και σεμινάρια σχετικά με τις παθολογίες των χορδών και του λάρυγγα.  Τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί σεμινάρια Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού για την απόκτηση του certified practitioner.

Αγαπημένη της ενασχόληση είναι ο καφές με τα κορίτσια της ARTience by_PhonoQuest και ειδικά το brainstorming για καινούργια project. Λατρεύει τη γνώση σε οποιαδήποτε μορφή. Την ενθουσιάζει η συζήτηση με ανθρώπους που έχουν εξειδίκευση, γιατί πιστεύει πως από αυτούς μαθαίνει καλύτερα και κυρίως γρηγορότερα. Της αρέσει που οι άνθρωποι την αναζητούν όταν έχουν ανάγκη και όπως λέει η ίδια “δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις να φεύγει το σκοτάδι από τα μάτια των ανθρώπων και να γεμίζουν με φως και ελπίδα”.  Είναι αθεράπευτα και αβάσταχτα αισιόδοξη.  Αγαπά να φιλοσοφεί περί ζωής και τέχνης με τον σύντροφό της και δεν μπορεί να φανταστεί τον ύπνο χωρίς τον σκύλο και τη γάτα της. Αγαπά την γυμναστική, από μακριά. Της αρέσουν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο, οι βόλτες στη φύση, το βουνό, η κλασσική μουσική, η όπερα, ο καφές και το σούσι.  Η Ειρήνη περνά άπειρες ώρες φιλοσοφώντας και αναζητώντας το νόημα της ζωής… δεν το έχει βρει ακόμα.  

Η Ειρήνη Τσιρακίδου είναι ιδρυτικό μέλος της ARTience by_PhonoQuest.