Ειρήνη Παπαδημητρίου

Σοπράνο – Καθηγ. Φωνητικής – Θεατρολόγος

H Ειρήνη Παπαδημητρίου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2012). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής με τον Χρήστο Παπαγεωργίου (2008 – 2010, Θεσσαλονίκη) και την Reyes Hiraldo (Royal School of Speech and Drama, 2014 – 2015, Λονδίνο), μαθήματα τραγουδιού με την Χαρούλα Γκλαβοπούλου (2009 – 2011, Θεσσαλονίκη) και την  Έλλη Χατζηκυριακίδου (2006 – 2007, Θεσσαλονίκη), καθώς και μαθήματα Ορθοσωμικής με τον Χρήστο Νούλη (2009 – 2010, Θεσσαλονίκη) και την Fiona Bryan (2014 – 2015, Λονδίνο). 

Ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο, την Αρμονία και την Αντίστιξη στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στη Θεσσαλονίκη (2010) και όταν μετακόμισε στο Λονδίνο το 2012, συνέχισε τις σπουδές της στο κλασικό τραγούδι με την Sally Burgess (Royal College of Music), λαμβάνοντας μέρος σε πολλά σεμινάρια κλασικού τραγουδιού με τους Joseph Middleton, τον Norbert Meyn, Ron Morris, Florence Daguerre du Hureaux κτλ. Απέκτησε το Δίπλωμα της μονωδίας υπό την καθοδήγηση της μεσόφωνου Ειρήνης Τσιρακίδου από το Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού.

Στα πλαίσια της καλλιτεχνικής, αλλά και προσωπικής της εξέλιξης έχει παρακολουθήσει  σεμινάρια εξειδικευμένων  φωνητικών τεχνικών  για την αποδοτικότητα και την ασφάλεια της φωνής, σεμινάρια για την μουσική ερμηνεία (Γ. Χατζηνίκο, Παναγ. Αδάμ, Βασ. Κίτσο), τη μέθοδο Feldenkrais (Rebecca Meitlis), τη μέθοδο EFT (Fiona Dobie), Contact Improvisation (Κ. Γεράρδος, Studio vis Motrix) και τη μουσική τεχνολογία (Παν. Κόκορας). Επιπλέον, έλαβε μέρος σε πολλαπλά επιμορφωτικά σεμινάρια ενδυνάμωσης ικανοτήτων στον τομέα της πώλησης, των επιχειρηματικών δεξιοτήτων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και team building. Έχει ολοκληρώσει το Integrated Voice Therapy και το MYP training (King Fahad Academy – IB School, Λονδίνο). 

Επαγγελματικά καταγράφει ήδη 10 χρόνια διδασκαλίας στο θέατρο και τη μουσική.  Το διάστημα της τετραετούς διαμονής της στην Αγγλία (2012-2016), δίδαξε σε πληθώρα σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Λονδίνο. Ως επικεφαλής καθηγήτρια Θεάτρου, αναβάθμισε το Τμήμα Θεάτρου στο King Fahad Academy (IB School), αναλαμβάνοντας την οργάνωση της διδακτικής ύλης θεάτρου (Α , Β , Γ  Γυμνασίου και Α Λυκείου), τη διδασκαλία θεάτρου σε μαθητές Α, Β , Γ  Γυμνασίου, και την προετοιμασία μαθητών Α Λυκείου για τις εξετάσεις LAMDA (acting, mime, improvisation), με ποσοστό επιτυχίας 95% Α* – Α. 

Από το 2016 διδάσκει θέατρο και μουσική σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Χαλανδρίου και Βριλησσίων, και από το 2021 είναι καθηγήτρια φωνητικής στο Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού. 

Έχει συμμετάσχει ως έκτακτο μέλος χορωδίας στις ακόλουθες  συναυλίες: Te Deum (Bruckner), A Christmas Rhapsody, Ελληνικά κάλαντα (Χρ. Σαμαράς), Ave Maria (Σπ.Μαυρόπουλος) [Χορωδία της ΕΡΤ, ΜΜΑ, Δεκ. 2017], Φυλάττειν Θερμοπύλας του Χρήστου Λεοντή [Χορωδία της ΕΡΤ, ΜΜΑ, Οκτ. 2017],  Orlando (Handel), Così fan tutte (Mozart), La Cenerentola (Rossini), Suor Angelica (Puccini) [City Opera Ensemble Choir, City University of London, Ιουν. 2013], Bach’s Liturgical Work in B minor (15/04/2009), Verdi’s Requiem (10/04/2009), Brahms’s German Requiem (3/04/2008),  Verdi’s Opera Traviata (20/09/2007) [Χορωδία ‘Μακεδονία’, ΜΜΘ]. 

Ως ηθοποιός πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο «Αιώνιο Ζευγάρι» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου σε σκηνοθεσία Αλεξ. Ζουριδάκη στο Underground theatre (2016-2017, Αθήνα), και ως performer συνεργάστηκε στο Λονδίνο με το City Opera Ensemble στις όπερες «Hänsel und Gretel» του Engelbert Humperdinck (Dewman & Sandman, 2013-2014) και «La Calisto» του Francesco Cavalli (Calisto understudy, 2013), με τη θεατρική ομάδα Earl’s Courtiers στο έργο «Much Ado About Nothing» του William Shakespeare (Ursula, 2015) και με το MetFilm School σε ταινίες μικρού μήκους.  Ανέλαβε βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόρτζου στο θέατρο Τέσσερις εποχές (2016, Αθήνα).

Από τον Ιούνιο του 2020 είναι Πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρείας ARTience by_PhonoQuest, με αντικείμενο ενασχόλησης την προαγωγή της ποιοτικής εκπαίδευσης στα θέματα φωνής, πρακτικών δεξιοτήτων και ψυχικής ευεξίας και ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας. 

Η Ειρήνη είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Εκπαιδευτών Φωνής (Hellenic Voice Teachers Association – HEVTA).

Η Ειρήνη είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση (Απρ. 2021 – εώς σήμερα) και της Επιτροπής Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών – EUW (Φεβρ. 2021 – εώς σήμερα). Τον Μάιο του 2021 συντόνισε, μαζί με την Κυριακή Μήτσου (Σκηνοθέτρια – Ηθοποιό), την online εκδήλωση EUROPE OF CULTURE | Women of Europe Sing: My Country, my Roots, my Voice, στην οποία συμμετείχαν άλλες 6 ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της EUW, Margaret Hales. 

Η αλληλοσυμπαράσταση στις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας και πεποιθήσεων, και ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής της Ειρήνης. Από τις πιο όμορφες αναμνήσεις της είναι η εθελοντική της συνεισφορά σε δευτεροβάθμια σχολεία του εξωτερικού, όπου δίδαξε αγγλικά χρησιμοποιώντας τεχνικές θεάτρου ως διδακτικά εργαλεία για  την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε μαθητές, οι οποίοι δεν είχαν την αγγλική γλώσσα ως μητρική, με στόχο την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και τη διευκόλυνση της συμπεριληπτικότητάς τους.

Έχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και ικανοποιητική γνώση της ιταλικής και της γαλλικής.

Αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, αναζητά να γνωρίζει άλλους πολιτισμούς και θέλει να γυρίσει όλο τον κόσμο, όχι όμως για διακοπές! Ονειρεύεται να δημιουργήσει με την ARTience by_PhonoQuest ένα διεθνές δίκτυο οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, με το οποίο θα εμπνευστούν πολυάριθμες δράσεις προς όφελος των συνανθρώπων μας. 

Σέβεται τη φύση, αντλεί δύναμη από αυτή, γι’ αυτό και πολύ συχνά απολαμβάνει περιπάτους μέσα στο δάσος. Ως δεινή κολυμβήτρια της αρέσει να βουτάει στα βαθιά, να στοχεύει το ακατόρθωτο με υπομονή, επιμονή και αγάπη.  Λατρεύει να αγναντεύει για ώρες τη θάλασσα… περισσότερο βέβαια ονειρεύεται ότι την αγναντεύει, διότι δεν μπορεί να καθίσει ποτέ άπραγη, όπως χαρακτηριστικά της λένε «έχεις καρφιά στον…»! Δανεισμένο μότο «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!»