Δήμητρα Κοκκινοπούλου

D.M.A. Πιάνο

Η Δήμητρα Κοκκινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και έχει ζήσει και εργαστεί σε Ελλάδα και Αμερική. Είναι απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, 2007-2012), και κάτοχος Master of Music in Piano Performance (Bowling Green State University, OH, 2012-2014) και Doctoral of Musical Arts in Piano Performance (University of Nebraska-Lincoln, NE, 2014-2017). Στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης έχει παρακολουθήσει πολλά masterclasses με πιανίστες όπως Jonathan Biss, Hideyo Harada, Sebastian Koch, Claudio Curro Dossi, καθώς και  πολλαπλά σεμινάρια, τα οποία σχετίζονται με την παιδαγωγική του πιάνου και την πιανιστική συνοδεία. 

Επαγγελματικά ασχολείται με τη διδασκαλία πιάνου τα τελευταία 10 χρόνια σε Ωδεία και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και Αμερικής. Ως βοηθός καθηγητή δίδαξε πιάνο και group piano σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Bowling Green State University και University of Nebraska-Lincoln (2012-2017).  Ασχολείται έντονα με την πιανιστική συνοδεία με έγχορδα, πνευστά και κρουστά, καθώς και με την εκγύμναση λυρικών τραγουδιστών σε έργα που καλύπτουν όλο το στιλιστικό φάσμα της κλασικής μουσικής (2012 έως σήμερα). Διδάσκει πιάνο και πιανιστική συνοδεία στο Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού σε συνεργασία με τη μεσόφωνο Ειρήνη Τσιρακίδου και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών.  Από το 2018, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα «Thea-tree», συμμετέχει σε παιδικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικού στο Ίδρυμα Μ. & Β. Θεοχαράκη, αλλά και σε σχολεία. Επιπλέον, από το 2021 συνοδεύει στο πιάνο τη Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε διεύθυνση της Άννας Λινάρδου. Το 2022 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον Παναγιώτη Τσιρίδη (εκπαιδευτικός, μουσικός, συγγραφέας, εκπαιδευτικός σύμβουλος El Sistema Greece). Την ίδια χρονιά ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Κατερίνα Ρογκάκου (ιστορικός) στο πρόγραμμα για ενήλικες «Στο καταφύγιο της τέχνης» στο Ίδρυμα Μ. & Β. Θεοχαράκη, ένα συμβολικό καταφύγιο, όπου τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική συνδιαλέγονται, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να απολαύσουν τις τέχνες μέσα από μία δημιουργική επαφή με τα έργα τέχνης και τους άλλους/ες. 

Έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία και Αμερική. Είναι μέλος του “Thesis Trio” με τους Ειρήνη Τσιρακίδου (μεσόφωνος) και Γιώργο Καλούδη (τσέλο, κλασική κρητική λύρα) δίνοντας συναυλίες με έργα Ελλήνων συνθετών. Συμμετείχε στην παράσταση ήχου «Αντρέι, Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές» (σύνθεση Δήμητρα Τρυπάνη, κείμενο Παντελής Μπουκάλας) της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2022). 

Έχοντας πολυετή εμπειρία ως χορωδός, jazz τραγουδίστρια και εκγυμνάστρια λυρικών τραγουδιστών, η φωνή αποτελούσε πάντα μια παράλληλη αγάπη με το πιάνο. Η επαφή της με την Ειρήνη Τσιρακίδου και η εμπειρία από τη συνεργασία μαζί της, πυροδότησαν την αναζήτησή της για τη φωνητική τέχνη. Η επιθυμία της για διεύρυνση των γνώσεών της, αλλά και για τη δημιουργία ενός κόμβου επικοινωνίας μεταξύ τέχνης και επιστήμης της φωνής, την οδήγησαν στη συμμετοχή της στην ARTience by_PhonoQuest.

Ο εθελοντισμός και οι δράσεις που βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων αποτελούν βασικά της ενδιαφέροντα. Έχει συνεργαστεί ως εθελόντρια σε καλλιτεχνικές δράσεις με το «Κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας», με το «Κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας – η Μέλισσα» στην Κέρκυρα, ενώ έχει δώσει συναυλίες εθελοντικά σε Ιδρύματα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε Ελλάδα και Αμερική και στο Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού. 

Στον ελεύθερό της χρόνο ανατροφοδοτείται ενεργειακά μέσα από τη επαφή με τη φύση, το θέατρο και την ενασχόληση με διαφορετικά είδη γυμναστικής (όχι πάντα με τα καλύτερα αποτελέσματα).