Η ιστορία μας

Η ιστορία μας ξεκινά κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, η οποία μας βρήκε ως κεραυνός εν αιθρία! Και εκεί που τρέχαμε, ξαφνικά… παύση όλων. Όμως, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Τυφώνας πραγματικός για τις ζωές μας. Αποφασίσαμε πως φουρτούνα-ξεφουρτούνα εμείς θα κολυμπήσουμε. Σίγουρα η απραξία δε μας ταιριάζει.

Αρχικά δημιουργήσαμε το Corona Sapiens: μια σειρά συνεντεύξεων από συνανθρώπους μας, καλλιτέχνες και μη, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, σκέψεων και εμπειριών για την πρωτόγνωρη εμπειρία του εγκλεισμού.

Θέλαμε να δώσουμε φωνή στο συναίσθημα τους!

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Οι συμμετέχοντες μίλησαν με χιούμορ για την εμπειρία τους, μοιράστηκαν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, αλλά και την αισιοδοξία τους για την αίσια έκβαση της δύσκολης εκείνης κατάστασης.

Οι ανάγκες τους αφύπνισαν στη συνείδησή μας το όραμα μιας καλύτερης ζωής για όλους!

Σκεφτήκαμε, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό;  Τι γνώσεις έχουμε που μπορούν να είναι χρήσιμες για τον συνάνθρωπό μας?

Είμαστε πέντε γυναίκες, πέντε καλλιτέχνιδες του λυρικού τραγουδιού, του θεάτρου, της εκπαίδευσης και της μουσικής.

Περάσαμε άπειρες ώρες συζητήσεων μέσω διαδικτύου. Ανταλλάξαμε  σκέψεις, παρατηρήσεις και  εμπειρίες από τους χώρους που δραστηριοποιούμαστε. Αναλογιστήκαμε τις ανάγκες που είχαμε ως νέες τραγουδίστριες της όπερας και ως νέες εκπαιδεύτριες φωνής, για την εξεύρεση απαντήσεων σε πολλά ερωτήματα, που δυστυχώς παρέμεναν συγκεχυμένα και κάποιες φορές αναπάντητα καθόλη τη διάρκεια της πορείας μας.

Αποφασίσαμε πως η φωνή είναι το μέσο για να προσφέρουμε!

Δημιουργήσαμε τη PhonoQuest, έναν οργανισμό, ο οποίος θα έψαχνε να βρει και να προσφέρει αυτήν τη γνώση σε όλους τους επαγγελματίες φωνής.

Μέλη μας είχαν ήδη συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα φωνής Voice Mentoring, η οποία αποτελείται από φωνιάτρους, φωνοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και εκπαιδευτές φωνής. Ζητήσαμε τη συμβολή τους, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας και μεταφοράς γνώσεων μεταξύ των επιστημόνων και των επαγγελματιών φωνής.

Οι ανάγκες τους αφύπνισαν στη συνείδησή μας το όραμα μιας καλύτερης ζωής για όλους!

Σε λίγους μόνο μήνες από την ίδρυση του Οργανισμού μας, καταφέραμε, συνδέοντας πάντα την επιστήμη με την τέχνη της φωνής,  να διοργανώσουμε ARTience Voice Retreat, ARTience Συνέδριο για τη Φωνή, ARTience Voice Weekend και  δυο διαδικτυακές σειρές, “Οι τραγουδιστές ρωτούν, οι επιστήμονες απαντούν” και “Συνέδρων ρήσεις”, καθώς και να λάβουμε χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Μέσα όμως από την αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες των δράσεών μας, έγινε σαφές πως υπάρχουν βαθύτερα θέματα ψυχικής ισορροπίας, τα οποία αναδύονται μέσω της φωνής, καθώς αυτή αποτελεί δείκτη της συναισθηματικής κατάστασης του ανθρώπου. Θέματα που επηρεάζουν πολλούς τομείς της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας, τα οποία εκδηλώθηκαν έντονα κατά την περίοδο της πανδημίας. Η φτωχοποίηση, η ενεργειακή κρίση, η έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας και ο φόβος που προκαλείται από τη συνεχή αποσταθεροποίηση των κοινωνιών, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στις ψυχές όλων μας.

Όλα αυτά μας γέννησαν την επιθυμία για παρέμβαση και υποστήριξη. Παρέμβαση με εργαλείο την επιστήμη και υποστήριξη με έμπνευση την τέχνη.

Στα χρόνια λειτουργίας της PhonoQuest, μέσω των δράσεων ARTience, γνωρίσαμε, παράλληλα με τις σύγχρονες φωνητικές πρακτικές, συναρπαστικές μεθόδους αυτοβελτίωσης και ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας και σωματικής ευεξίας. Άλλωστε, αυτά είναι αναπόσπαστα κομμάτια της φωνητικής ερμηνείας, της φωνητικής εκπαίδευσης και της σωστής φωνητικής χρήσης. Δοκιμάσαμε τις μεθόδους προσωπικά. Είδαμε τα οφέλη τους. Μας άλλαξαν τη ζωή.

Διαπιστώσαμε έμπρακτα ποιες από αυτές είναι αποτελεσματικές και σκεφτήκαμε, αν όλη η γνώση που αποκτήσαμε μέσω των επιστημονικών & εναλλακτικών μεθόδων, της τέχνης και του τραγουδιού, μας έδειξε νέους δρόμους αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης, τι θα γινόταν αν όλα αυτά τα μοιραζόμασταν με τους συνανθρώπους μας;

Αποφασίσαμε πως τα ART & Science θα γίνουν τα δημιουργικά εργαλεία μας!

Μέσα από τους δύο αυτούς κόσμους παίρνουμε γνώση, συνθέτουμε και δημιουργούμε δράσεις ωφέλιμες για τη βελτίωση του well-being  των ανθρώπων. Με έμβλημα, λοιπόν, το ARTience διευρύνουμε τις κοινωνικές δράσεις μας, ώστε συμπολίτες μας από διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, όλων των φύλων και από ευάλωτους πληθυσμούς, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, την ψυχική τους ανθεκτικότητα και ν’ αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Με μεγάλο ενθουσιασμό και γεμάτες ελπίδα, συμπόνια, αγάπη και ευθύνη αγκαλιάζουμε τους συνανθρώπους μας μέσω των δράσεων ARTience by_PhonoQuest.

‘Ναι, πιστεύουμε πως με όχημα την επιστήμη και την τέχνη, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο!’